Joi , 18 Ianuarie 2018
Noutati de ultima ora
Acasa » recomandam! » Trucuri pentru exersarea memoriei
Trucuri pentru exersarea memoriei

Trucuri pentru exersarea memoriei

Daca vi se pare ca cel mic uita repede informatiile acumulate, acest lucru nu inseamna este mai putin inteligent decat alti copii, ci ca, pur si simplu, are nevoie un antrenament pentru a retine mai repede si a uita mai greu ceea ce invata. Memoria se poate exersa la orice varsta, dar mai ales in copilarie. Iata cateva trucuri care va pot ajuta sa rezolvati problemele de memorare ale copilului dumneavoastra.

Alternati perioadele de invatare cu cele de odihna. Activitatea neuronilor solicitati in procesul de memorizare este intensa, astfel incat este bine sa-i oferiti copilului posibilitatea de a se odihni si a recupera acest efort. Astfel, daca micutul invata o poezie dupa-amiaza sau seara, el si-o va aminti mai bine a doua zi.

Daca trebuie sa invete pe de rost o lectie, incercati ca acest proces sa se faca pe etape. Dimineata exersati putin, apoi dupa amiaza si catre seara. Desigur, o lectie poate fi invatata si intr-o ora. Dar, de regula, sistemul de invatare etapizat, distribuit de-a lungul unei zile, este mai eficace decat cel concentrat. Copilul va pastra vreme indelungata in memorie ceea ce a acumulat, in timp ce informatiile stocate rapid se estompeaza in cateva zile, saptamani sau luni.

Daca are dificultati in retinerea informatiilor, incercati sa-l faceti sa memorizeze prin realizarea de legaturi intre amintiri. Astfel, oferiti-i doar cateva informatii despre un anumit eveniment si lasati-l sa-si reaminteasca singur restul. Daca este vorba despre o lectie, sugerati-i la modul general despre ce este vorba si ajutati-l sa adauge amanuntele legate de acestea. Copiilor le trebuie numai un impuls pentru a-si pune in functiune amintirile si a face asocieri intre informatii.

Pentru a-l face sa-si invete eficient lectiile, creati un context pasionant pentru momentul de lecturare. Dezvaluiti-i date interesante si pitoresti despre un anumit eveniment istoric sau despre o locatie geografica, incercati sa simplificati si sa faceti mai atragatoare experimentele fizice. Daca studiaza o regiune despre care cunoasteti unele recorduri sau informatii exceptionale, daca stiti ca in acel loc s-a nascut vreo vedeta sau daca o puteti asocia cu o anumita cultura, oferiti-i aceste notiuni, pentru a face lectia mai interesanta. Copilul retine mai ales din pasiune, daca i se deschide apetitul pentru o anumita disciplina prin amanunte atragatoare, nu daca este fortat sa acumuleze informatii.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>