Duminica , 17 Decembrie 2017
Noutati de ultima ora
Acasa » recomandam! » Teama de a fi parinte. Sau este vorba doar de egoism?
Teama de a fi parinte. Sau este vorba doar de egoism?

Teama de a fi parinte. Sau este vorba doar de egoism?

In urma cu 20 – 30 de ani, si mai multi, parintii nostri se casatoreau in jurul varstei de 20 de ani si faceau cel putin doi copii. Astazi, tot mai multe cupluri aleg sa traiasca in concubinaj, se casatoresc in jurul varstei de 30 de ani si aleg sa faca un copil, maxim doi. Teoretic, societatea s-a schimbat si tinerii din ziua de astazi au, din toate punctele de vedere, posibilitati multiple pentru a-si intemeia o familie, pentru a face cel putin doi copii. Si totusi, exista teama de a fi parinte. Sau este vorba doar de egoism?

Natalitatea, in Romania, este in scadere. Avem crese particulare, maternitati si medici foarte buni. Avem companii internationale, scutece de unica folosinta, tehnologie, avem bone, gradinite, centre de dezvoltare personala etc. Si totusi, natalitatea este in scadere chiar daca avem “ajutorul” de care avem nevoie pentru a naste si a creste copii sanatosi.

Una dintre cauzele pentru care cuplurile aleg sa nu mai faca copii, sau aleg sa faca cel putin un copil, este teama si nesiguranta in care traiesc. Din pacate, in ziua de astazi se pune un pret mult prea mare pe “accesoriile vesele”, pe etichete, pe diverse lucruri care, daca privim rational, observam cat de inutile sunt ele in viata unui copil.
In stanga si in dreapta auzim fraze precum “Si cu ce sa-mi cresc copilul?“, “Iti trebuie bani de cresa, bani de gradinita. Hainele pentru copii sunt scumpe, jucariile si piesele de puericultura au niste preturi ….”. Depinde ce vrei sa-i oferi copilului tau! Daca vrei sa-i oferi lucruri efemere, etichete, ii vei oferi etichete si, evident, este greu sa cresti un copil. Daca vrei sa-i oferi copilului lucrurile esentiale (precum educatia, dragostea, jocul, comunicarea) nu este atat de scump sa cresti un copil. Practic, tu singur faci pretul. Nu te obliga nimeni sa comanzi haine pentru copiii de la firme renumite. Nu te obliga nimeni sa-i cumperi copilului jucarii “fara numar”, cat mai scumpe si cat mai fitoase. Nu esti obligat sa urmezi si tu acest trend din ultimii ani.
Este suficient sa intelegi ca un copil inteligent este un copil reusit indiferent de ceea ce il inconjoara.
Sa-i oferi unui copil tot ceea ce este mai bun pentru el inseamna sa fii alaturi de el, sa te joci cu el, sa vorbesti cu el, sa-i trasezi granite si directii, sa comunici cu el.

Niciun parinte nu este pregatit pentru a avea un copil. Indiferent de situatia materiala pe care o ai, de ajutorul de care vei beneficia, nu poti fi pregatit pentru un copil. Sa fii parinte inveti treptat, adaptandu-te copilului tau, felului sau de a fi, nevoilor lui si posibilitatilor tale. Un parinte bun este cel care reuseste sa se descopere pe sine, odata cu cresterea copilului sau, un parinte bun este cel care reuseste sa creeze impreuna cu copilul sau cele mai frumoase si inteligente povesti si jucarii. Sa fii un parinte bun inseamna sa-i arati copilului tau lucrurile frumoase din jur, sa-l inveti sa aprecieze ceea ce are, sa spuna ceea ce gandeste fara a-i fi teama. Toate aceste aspecte nu costa nimic. Este vorba doar de cat doresti tu sa-i acorzi copilului tau din timpul si din viata ta.

 

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>