Sambata , 20 Ianuarie 2018
Noutati de ultima ora
Acasa » recomandam! » Putem sa-i facem pe copiii nostri sa devina mai inteligenti?
Putem sa-i facem pe copiii nostri sa devina mai inteligenti?

Putem sa-i facem pe copiii nostri sa devina mai inteligenti?

Aceasta este o intrebare destul de dificila, din moment ce inteligenta poate fi de multe feluri. Inteligenta reflecta abilitatea fiecaruia de a procesa informatiile, ceea ce determina capacitatea de invatare, intelegerea, rationamentul si rezolvarea diferitelor probleme care apar. Cum fiecare copil este unic, ne vom concentra atentia asupra motivelor pentru care copiii au diferite grade de inteligenta.

Genele sau mediul

Conform studiilor, 80% din inteligenta unei persoane se datoreaza unor factori ereditari. Totusi, fiecare generatie pare ca este mai inteligenta decat cele anterioare la testele IQ, evidentiind importanta mediului. Sa fie oare o contradictie? Presupunerea ascunsa in acest paradox este ca genele si mediul sunt independente unul de altul, ceea ce, desigur, nu este adevarat. Daca ne gandim ca un copil nascut inteligent obtine rezultate bune la invatatura si, astfel, ajunge la o facultate buna unde isi sporeste aceasta inteligenta, este clar ca mediul si mostenirea ereditara merg mana in mana. Tot in aceasta ordine de idei, daca un copil paraseste un mediu propice invatarii si se muta intr-un mediu impropriu, inteligenta, asa cum este evidentiata in testele IQ, ii scade.

Cum se masoara inteligenta?

Testele IQ pot fi o oglinda corespunzatoare a inteligentei unui individ, dar, la fel de bine, pot sa nu fie. Specialistii sunt de acord ca parintii iau mult prea in serios acest tip de teste, cand alta ar trebui sa fie masura dupa care se stabileste gradul de inteligenta a celui mic. Spre exemplu, daca acesta este curios, daca ii place sa citeasca, daca vrea sa invete mereu lucruri noi, daca este fericit si se joaca, atunci testul IQ devine de prisos.

Cum sa cresti un copil inteligent

Inca de cand se afla in pantec, copilul poate fi stimulat sa-si dezvolte inteligenta, daca mama consuma alimentele corespunzatoare. Apoi, odata cu alaptatul, progresul continua daca mama consuma vitamine si minerale. Copiii trebuie sa invete sa aprecieze mancarea sanatoasa, sa consume fructe si legume din belsug, cereale, peste, carne sau lactate. In plus, copiii pot lua vitamine si minerale in dozele prescrise de medic. Un studiu efectuat la Organizatia Mondiala a Sanatatii a demonstrat ca acei copii care, timp de trei luni de zile, au primit dozele minime recomandate de vitamine si minerale au invatat intr-un timp de doua ori mai scurt 14 subiecte de studiu, fata de ceilalti care au primit numai placebo.

E nevoie si de antrenarea muschiului creier

Pentru a antrena mintile tinere, ar fi indicat sa cititi impreuna cate ceva in fiecare seara. Aceasta va stimula interesul si curiozitatea copilului. De asemenea, o idee buna ar fi ca cel mic sa invete sa cante la un instrument. Conform unui studiu recent, copiii care cresc in familii unde se discuta, se asculta si se citeste mult tind sa obtina scoruri mai mari la testele de inteligenta. Inca de mic, copilul trebuie incurajat sa descopere culori si texturi. Sunt recomandate jucariile colorate, care fac zgomot sau care au forme interesante. De asemenea, daca petreceti mult timp impreuna cu copilul dumneavoastra in primul an de viata, in viitor se vor vedea roadele, atat in termeni de adaptabilitate sau inteligenta adaptabilitatii, cat si in ceea ce priveste relatia parinte-copil.

Un comentariu

  1. Super articolul! Felicitari!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>