Duminica , 17 Decembrie 2017
Noutati de ultima ora
Acasa » Noutati » Copiii merg in gradinite estivale
Copiii merg in gradinite estivale

Copiii merg in gradinite estivale

O noua etapa a celui mai amplu program educational national pentru copii defavorizati lansat de Salvati Copiii debuteaza in 37 de gradinite estivale din intreaga tara, dintre care 10 beneficiaza de sprijinul financiar al IKEA Foundation, in cadrul proiectului “Sanse egale pentru toti copiii intr-o societate fara discriminare”.

Intitulat “Educatie prescolara pentru copiii din medii defavorizate”, programul se va desfasura in perioada iulie-septembrie 2013, si include institutii prescolare din Bucuresti si alte 30 de judete – Alba, Arges, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vaslui si Vrancea. Beneficiarii sunt 740 de copiii din medii defavorizate.

Salvati Copiii considera ca pentru a reduce stigmatizarea si discriminarea copiilor romi si pentru a le oferi acestora o noua sansa pentru integrare este nevoie de incurajarea accesului acestora la educatie, cu un accent special in perioada prescolara, cand pot invata abilitati de baza pentru socializare. Programul “Educatie prescolara pentru copiii din medii defavorizate” urmareste imbunatatirea nivelului de pregatire pentru scoala, facilitarea accesului la educatie prescolara si diminuarea absenteismului si a abandonului scolar. De asemenea, isi propune sa contribuie la reducerea discriminarii impotriva copiilor romi si la cresterea interesului parintilor fata de educatie“, a declarat presei Gabriela Alexandrescu, presedinte Executiv Salvati Copiii.

La eveniment a participat, din partea Ministerului Educatiei Nationale, dna Secretar de Stat Invatamantul Preuniversitar Stefania Duminica, care a subliniat importanta pregatirii prescolare in vederea unei mai bune integrari a copiilor in activitatea scolara. Din partea Ambasadei Suediei in Romania, dna Consilier Kerstin von Hedenberg a vorbit despre nevoia investitiilor din partea companiilor suedeze in proiecte de responsabilitate sociala care sa sprijine educatia copiilor din comunitatile defavorizate. Domnia sa a mentionat ca “educatia trebuie sa inceapa de la o varsta cat mai mica, stiute fiind beneficiile uriase ale debutului educational timpuriu pentru toti copiii.” “Educatie prescolara pentru copiii din medii defavorizate” se inscrie in eforturile organizatiei pentru combaterea stigmatizarii copiilor romi. Etichetarile copiilor pe criterii de etnie, fara sa le fie asigurat un sprijin pentru educatie si pentru invatarea abilitatilor sociale de baza ii izoleaza si ii condamna la esec. Pentru a raspunde nevoilor specifice ale copiilor dezavantajati, Salvati Copiii a organizat inainte de inceperea programului si un curs de pregatire pentru 74 de cadre didactice si de mediatori scolari ce vor facilita implementarea activitatilor educationale cu copiii. In Romana, 70% dintre copiii din medii defavorizate sunt de etnie roma.

Un studiu realizat in 2009 pentru Agentia Europeana pentru Drepturile Omului arata ca grupul etnic Roma este cel mai expus tratamentelor discriminative. Perceptia generala cu privire la populatia roma este construita pe mai multe stereotipuri: comportament violent si ilegal, precum si lipsa de interes pentru educatie. Un studiu dat publicitatii de UNICEF, in 2011, referitor la participarea si absenteismul scolar in randul copiilor romi arata ca 76% dintre cei care au abandonat scoala nu au frecventat gradinita. Studiul arata de asemenea ca procentul de inscriere la gradinita creste odata cu varsta. Astfel, daca la varsta de 3 ani procentul de inscriere este de 12 ori mai mic decat media nationala, la varsta de 4 ani este de 7 ori mai mic, iar la 5 ani de 5 ori mai mic.

Rezultatele programului de educatie prescolara, pentru anul 2012 confirma importanta educatiei timpurii pentru copiii defavorizati:

  • La sfarsitul grupelor estivale, copiii au fost inscrisi la scoala sau la gradinita normala in proportie de 100%: 133 de copii au fost inscrisi in ciclul primar – 55 de copii la grupa pregatitoare si 78 de copii in clasa I -, iar 67 de copii au fost inscrisi la gradinita.
  • 91% dintre copiii inscrisi la scoala sau gradinita au finalizat anul scolar, 82% dintre acestia avand o frecventa buna si rezultate peste medie. Dintre copiii inclusi in invatamantul prescolar 89% s-au inscris in anul scolar urmator, iar 85% dintre copiii inscrisi la scoala au absolvit clasa.
  • Ca urmare a participarii la grupele de pregatire, copiii au reusit sa se adapteze mai usor la mediul educational, obtinand rezultate scolare bune si imbunatatindu-si abilitatile sociale care le-au permis sa interactioneze cu profesorii si colegii de clasa. In acelasi timp, gradul de incredere al parintilor in mediul educational a crescut considerabil, acestia constintizand rolul important pe care educatia il are in viata copiilor.

Salvati Copiii deruleaza inca din 1998 mai multe programe de includere prescolara si scolara. De-a lungul anilor, 4.000 de copii de etnie roma au fost inclusi in invatamantul prescolar si primar, 9 gradinite din comunitati defavorizate au fost renovate si peste 1200 de cadre didactice (mediatori scolari si educatoare) au participat la cursuri de formare.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>