Joi , 18 Ianuarie 2018
Noutati de ultima ora
Acasa » Editorial » Pana la ce varsta voi fi mama?

Pana la ce varsta voi fi mama?

Adina Maria Lazar - Redactor-sef PHILBOX

Adina Maria Lazar – Redactor-sef PHILBOX

Da! In dimineata asta m-am trezit foarte greu. Prietenele imi spun ca sufar de oboseala cronica. Si incep sa le dau dreptate. Orele tot mai putine de somn isi spun cuvantul in starea mea de spirit, in cheful de a mai face ceva… Parca totul este mai greu, si mai greu, si mai greu… si am ajuns sa ma intreb: Pana la ce varsta voi fi mama?

Cand copilul este mic, bebelus, iti spui ca o sa fie mult mai usor atunci cand va mai creste. O sa vorbeasca, o sa te intelegi cu el, o sa te joci cu el si totul va fi mai amuzant. Orele de plans din orice si frustrarile vor trece. Ei bine, copilul este mai mare dar nici acum nu te intelegi cu el. Desi vorbeste, nu reusiti sa comunicati pentru ca el este in perioada lui NU, se transforma, isi testeaza limitele si nu va asculta sub nicio forma. Dar lasa, va mai creste, va fi la scoala si atunci sigur va veti intelege cu el.

Cu siguranta nu va veti intelege nici atunci! Si asta pentru ca o sa apara scoala, temele pentru acasa, lectiile de matematica, limba franceza, geografia, testele si calificativele. Desi copilul tau va vorbi coerent, va citi, va comunica cu tine … tot nu veti reusi sa fiti pe aceeasi lungime de unda. Tu, o mama cu rabdare mult mai putina. El tot un copil. Este normal ca el sa nu inteleaga de ce trebuie sa stie atat de multe si este normal ca tu sa-l pui sa invete atat de multe. Dar, lasa, o sa creasca, o sa fie adolescent si o sa inteleaga cum merg lucrurile in ziua de astazi. Nu o sa mai apeleze la tine asa des, o sa discuti cu el asemenea unui om matur, o sa va intelegeti doar din priviri.

Dar nu va fi asa! Si tu stii acest lucru si tocmai pentru asta il iubesti si mai mult. Stii ca peste ani si ani copilul tau va deveni adult, va avea propria viata si propriile idei. Stii ca el se va aventura in viata avand curajul unui tanar dornic sa mute muntii din loc iar tu vei fi tot mai tematoare si tot mai precauta. Atunci el va fi „copilul inconstient si imatur” iar tu „mama mult prea posesiva si protectoare”. Si nici atunci nu va veti intelege!

Si stau si ma intreb Pana la ce varsta voi fi mama?  Voi scapa vreodata de grija pe care o am pentru copilul meu? Nu! Evident ca nu! Grija pentru copil se va modifica in timp. Va capata o alta forma insa va fi mereu la fel de intensa. Probabil ca doar aceasta grija te va face sa mai simti ca traiesti atunci cand copilul tau va avea drumul lui in viata. Si doar atunci cand o sa dispara acest sentiment, de grija pentru copilul tau, o sa incetezi si tu sa mai fii mama.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>