Joi , 18 Ianuarie 2018
Noutati de ultima ora
Acasa » Educatie » Invatamantul romanesc este un esec?!
Invatamantul romanesc este un esec?!

Invatamantul romanesc este un esec?!

Datorita activitatii pe care o practic, am avut ocazia sa pot urmari de aproape evolutia invatamantului romanesc, de la an la an. Desi asistam la schimbari anuale, nu exista o evolutie clara in invatamantul romanesc. Nu exista o directie. Nici macar un scop nu mai exista. Si toate aceste experimente se simt in numarul tot mai mic de absolventi ai examenului de maturitate, in numarul tot mai mare de analfabeti, de copii care abandoneaza studiile de la varste foarte fragede. Care sunt cauzele pentru care invatamantul din Romania este un esec?

La aceasta intrebare am gasit mai multe raspunsuri. Fiecare in parte contribuie la esecul invatamantului romanesc si, implicit, la starea generala a natiunii noastre.

1. Dezinteresul oficialilor
Trebuie sa recunoastem ca in Romania orice problema este mai importanta decat problema copiilor fara scoala, decat problema invatamantului nostru. Si daca tot traim de ani buni intr-o lupta continua intre culorile politice, nici nu-i de mirare ca ceea ce odata era “litera de lege” – invatamantul – astazi are numeroase lipsuri si defecte.

2. Schimbarile repetate
De cativa ani de zile, invatamantul romanesc, si implicit copiii nostri, sunt cobaii fiecarui Ministru in parte. Nu apuci bine sa te obisnuiesti cu o idee, cu un sistem, ca urmatorul Ministru schimba din nou regulile. Este clar ca a scazut enorm credibilitatea invatamantului.

3. Numarul mare al institutiilor particulare
De ce sa te chinui sa obtii o nota mare la bacalaureat cand exista atat de multe facultati particulare care, in schimbul unei sume de bani, iti vand orice diploma doresti? Daca in urma cu zece ani elevii invatau si se pregateau ani in sir pentru domenii precum avocatura, medicina, administratia publica etc., astazi, cu o suma de bani poti intra la orice facultate doresti si poti deveni cu usurinta avocat, jurnalist, profesor etc.

4. Salariile mici ale cadrelor didactice
In Romania, profesorii au salarii mizere. Mereu m-am intrebat de ce un om care are un rol alt de important in viata copiilor nostri este platit atat de prost. Cum este posibil ca un dascal, care toata viata si-a petrecut-o pe bancile scolii, care are misiunea de a forma viitorii adulti, sa fie atat de slab remunerat? Si ne mai intrebam de ce interesul profesorilor a scazut atat de mult fata de misiunea si rolul pe care il au.

5. Programa scolara destul de “obosita”
Tot timpul am avut senzatia ca invatamantul romanesc este “obosit”. Ii lipseste dinamismul, actualitatea, dezinvoltura. Altfel spus: invatamantul romanesc nu stie sa-si atraga deloc elevii. Ai senzatia ca elevii nu sunt lasati sa gandeasca, sa-si intinda aripile. In invatamantul romanesc iarba trebuie sa fie verde iar soarele galben. Daca tu vezi altfel lucrurile, este clar ca ai o problema.

Poate ca ar ajuta mai multe activitati libere, in care copiii sa invete ce inseamna competitia, ce inseamna munca in echipa. Poate ca elevii ar trebui educati intr-un stil mai dezinvolt si tratati cu maturitate, pentru a raspunde la randul lor tot cu maturitate.

Tu ce crezi?

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>