Duminica , 17 Decembrie 2017
Noutati de ultima ora
Acasa » Jocuri creative » Importanta jocului dintre copii si parinti
Importanta jocului dintre copii si parinti

Importanta jocului dintre copii si parinti

Jocul este vazut ca singura activitate pe care o au copiii. Stim ca cei mici, pana aproape de pubertate, sunt pasionati de joaca. Daca in primele luni de viata copiii se joaca cu propriile manute, treptat, jocul se schimba. Apar jucariile care starnesc curiozitatea si le dezvolta gandirea si imaginatia, apar apoi jocurile cu parintii si ceilalti copii si, in final, jocurile la calculator, jocurile Lego, Puzzle-urile etc.

copiiFiecare etapa este esentiala in dezvoltarea unui copil iar noi, parintii trebuie sa tinem cont de ea si sa o valorificam la maxim. In acest material vom vorbi despre cat de important este jocul copiilor cu parintii lor.

Incepand cu varsta de doi ani, uneori mai devreme sau mai tarziu, copiii devin tot mai dependenti de jocul cu parintii lor. Mai exact, perioada “calarelilor” si a “luptelor” intre tati si copil, intre frati, intre mama si copil, este o perioada foarte importanta in dezvoltarea relatiei dintre parinti si copii, dintre frati.

De foarte multe ori, trebuie sa recunoastem, parintii sunt obositi si numai chef nu au de acest gen de jocuri. Si exact atunci, copiii parca vor tot mai mult sa calareasca spatele tatalui, sa sara pe mami, sa fie carat in carca… Sa nu mai spunem de faptul ca acest gen de jocuri se lasa cu vanatai si mici accidente. Copiii devin euforici, nu stiu sa-si controleze gesturile, sa aprecieze corect distantele si pericolele si iata ca se produc si accidente.

Toti parintii si-ar dori ca cei mici, seara, sa stea cuminti si sa coloreze, sa se uite la un desene animat, sa se joace cu un Lego. Dar nu! Copiii nu vor decat sa sara pe mama si pe tata, acestia deja obositi dupa o zi lunga de munca.

Si totusi, acest gen de jocuri sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor nostri si trebuiesc tratate cu mare atentie. Daca il certati doar pentru ca vrea sa se joace cu tine, copilul isi va gasi, pe viitor, alti prieteni si tu nu veti mai participa la evenimentele importante din viata sa deoarece, candva, l-ati certat si l-ati respins doar pentru ca dorea sa fie aproape de tine. Astfel, incercati sa gasiti cea mai buna formula pentru jocurile din fiecare seara. Nu-l refuzati pe cel mic si nici nu-l bruscati sau certati din acest motiv.

Sfaturi!

  • Pregatiti-i copilului o serie de activitati seara, pentru a-l tine ocupat cat se poate de mult.
  • Daca sunteti foarte obosit, explicati-i copilului ca nu puteti sa va jucati in acest mod dar ca puteti sa faceti impreuna alt tip de activitati, alte jocuri.
  • Oferiti-i solutii la fel de distractive fara sa-l bruscati sau sa-l certati.
  • Incercati sa creati un program strict pentru fiecare seara. Cina in familie, un joc sau un film de desene animat, baia de seara, jocul inainte de culcare din camera lui, povestea de seara si … somn usor!

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>