Joi , 18 Ianuarie 2018
Noutati de ultima ora
Acasa » Educatie » De ce sistemul de invatamant romanesc este defect?
De ce sistemul de invatamant romanesc este defect?

De ce sistemul de invatamant romanesc este defect?

De ce avem un sistem de invatamant defect? De ce regulile se schimba de la an la an, inainte sa apucam sa ne acomodam? De ce copiii nostri trebuie sa fie cobaii unui sistem nesigur si eronat? Vom incerca sa raspundem la aceste intrebari in randurile de mai jos.

In ultimii ani, sistemul romanesc de invatamant a tot suferit transformari. S-au scos notele si s-au introdus calificativele. S-au scos anumite materii si s-au introdus altele. S-au schimbat clasele, profesorii, s-au introdus clase noi, examene noi. Rezultatul fiecarei incercari din ultimii ani a fost un esec. Si inca se cauta formula de invatamant ideala. Se cauta varianta care sa-i convinga pe elevi sa vina cu drag si spor la scoala, varianta care sa-i invete ceva pe elevi, varianta care sa-i faca pe profesori sa fie dedicati meseriei lor.
Fiecare varianta si schimbare a Ministerului Invatamantului a condus doar catre un numar din ce in ce mai mic de absolventi ai examenului de maturitate. Ceea ce inseamna foarte clar ca lucrurile nu merg, ca sistemul de invatamant romanesc este defect!

Cred ca nici nu ar trebui sa ne mai mire acest lucru din moment ce ministrii din invatamant se schimba aproape in fiecare luna. Cum vrem coerenta si profesionalism cand nu are cine sa ne ofere aceste lucruri? Cand insusi Primul Ministru a fost acuzat de plagiat?

Eu, personal, cred ca toate esecurile din invatamantul romanesc au doua cauze mari si late: prima cauza consta in faptul ca nu exista o directie si cea de-a doua cauza este aceea ca directia este clara: se urmareste sa fim cat mai prosti si cat mai debusolati, pentru ca este in avantajul cui trebuie. Intr-adevar, e mai bine si mai simplu sa conduci un popor de prosti si de inculti decat un popor de oameni care stiu ce vor de la viata, care au principii clare si care te trag la raspundere. Este mai simplu sa distrugi si sa faci incercari decat sa cauti cauza problemei.

Preferam sa cumparam diplome, sa ne punem etichete care sa sune bine, preferam sa copiem de pe net in loc sa citim sau sa gandim, ne invatam copiii sa alerge dupa ambalaje. In concluzie, am pierdut esenta! Nu stim ce vrem si acceptam experiementele care se fac pe noi, pe copiii nostri, an de an, pentru ca este mai comod si mai simplu asa.

Astfel, daca directia sistemului nostru de invatamant este aceea de a ne transforma intr-un popor debusolat, de prosti, cred ca lucrurile merg foarte bine. Tu ai o alta explicatie?

 

Un comentariu

  1. Foarte real articolul. Chiar nu m-am gandit ca este mult mai comod sa conduci o tara de prosti. In partea asta ne indreptam si noi. Trist dar adevarat. Doar noi, parintii, putem schimba ceva.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>