Joi , 18 Ianuarie 2018
Noutati de ultima ora
Acasa » Educatie » Cum puteti afla daca aveti un copil supradotat?
Cum puteti afla daca aveti un copil supradotat?

Cum puteti afla daca aveti un copil supradotat?

Fiecare parinte isi considera copilul un mic geniu inca nedescoperit, si adevarul este ca micii nazdravani sunt extrem de inteligenti, de inventivi si de suprinzatori. Dar pentru a va declara micutul o “minte stralucita” este bine sa descoperiti care sunt caracteristicile unui copil supradotat. De asemenea este util sa invatati cum ii puteti exploata pozitiv calitatile si ce tulburari pot fi asociate cu o inteligenta precoce.

Copilul meu este un geniu
La varsta de patru ani, copilul dumneavoastra stie alfabetul, prefera sa se uite la filme documentare decat sa se amuze la desene animate si insista sa se imbrace singurel? Toate mamicile prietene va invidiaza si va lauda odrasla… si pe buna dreptate! Doar este atat de cuminte, de linistit, de matur, de inteligent…
Dar dumneavoastra stiti ca micutul geniu este diferit, ca este cu mult prea destept pentru varsta sa si acest lucru va ingrijoreaza. Cateodata, ati prefera sa-l vedeti jucandu-se in nisip alaturi de alti copii, plangand cand i se interzice un anumit lucru, in sfarsit, actionand ceva mai… copilareste. In schimb, aveti de-a face cu un om mare in miniatura, care nu crede tot ce i se spune, care intelege tot ce se vorbeste in preajma lui si care stie sa se impuna. Astfel de copii necesita o atentie speciala si sunt intotdeauna insetati de cunoastere, curiosi si vigilenti.

Cum recunoasteti un copil precoce

 • Copiii de acest fel vorbesc foarte repede, isi imbogatesc rapid vocabularul si elaboreaza fraze aproape academice.
 • Au o capacitate de concentrare ridicata si dau dovada de o memorie surprinzatore.
 • Imaginatia lor este foarte bogata.
 • Prefera compania adultilor si au dificultati in a se atasa de camarazii de aceeasi varsta.
 • Nu sunt atrasi de activitatile “copilaresti”, ci au gusturi si preferinte de oameni mari.

Un atu sau un handicap?
Unii copii se nasc cu o inteligenta peste medie si ii intrec de departe pe camarazii de varsta lor. Dar pentru ca acest avantaj sa nu se tranforme intr-un handicap, un copil precoce trebuie descoperit la timp. Sprijinul parintilor ii poate face sa-si utilizeze constrctiv inteligenta, ramanand, in acelsi timp, niste copii, cu nevoile, aspiratiile si placerile varste: legarea de prietenii, socializarea etc.
Copilasii geniali nu sunt numai micuti cu un potential intelectual ridicat, ci si niste copii cu un viitor minat de posibile riscuri: esec scolar, tulburari de invatare, depresii, toxicomanie, tendinte suicidare.
Dificultatile scolare isi fac aparitia foarte devreme, inca din primele clase primare, dar capata o mai mare amploare in anii de liceu. Micile genii sunt adesea dezamagite de informatiile predate la scoala, care nu corespund asteparilor lor. Ca urmare, incep sa chiuleasca sau au un comportament agresiv sau apatic in timpul orelor.

Tulburarile psihologice ale copilasilor geniali
Copiii supradotati prezinta unele manifestari legate de dificultatea de a face fata decalajului intelectual dintre ei si ceialalti.

 • unii copii au dificultati de scriere (disgrafie) sau de lectura (dislaxie).
 • sunt depresivi si interiorizati, adesea plang si viseaza cu ochii deschisi.
 • pot avea ticuri, tulburari obsesionale, reactii psihosomatice (eczema, astm, dureri abdominale).
 • tulburarile alimentare sau de somn sunt frecvente.
 • la adolescenta, anxietatea ii poate conduce catre toxicomanie, fumat, exces de alcool.
 • marea lor sensibilitate poate lua forma unei paranoia.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>