Duminica , 17 Decembrie 2017
Noutati de ultima ora
Acasa » Jocuri creative » Cum iti inveti copilul sa se joace singur!
Cum iti inveti copilul sa se joace singur!

Cum iti inveti copilul sa se joace singur!

Toate mamicile viseaza la cateva minute de liniste, in care sa se poata bucura de o revista sau de cartea preferata, iar copilul sa se joace singur. Din pacate, insa, copiii sunt mereu in jurul mamei, dependenti de prezenta ei chiar si in lumea jocului. Putem sa ne invatam copiii sa se joace singur pret de cateva minute pe zi? Este benefic pentru dezvoltarea lor jocul de unul singur? Sa aflam impreuna din randurile ce urmeaza.

copil supradotatDupa varsta de un an, copiii se pot juca cu o gama foarte variata de jucarii. Cuburile de constructie, jucariile care canta, puzzle-urile speciale, instrumentele muzicale, formele etc. Toate acestea ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte armonios si sa invete sa fie independenti. Astfel, jocul de unul singur este esential pentru fiecare copil deoarece acesta ajuta la dezvoltarea independentei, a increderii in propriile forte, ajuta la dezvoltarea creativitatii si a imaginatiei, stimuland comunicarea verbala. Atunci cand un copilas se joaca singur, acesta isi formeaza propria lui lume, unde el hotaraste urmatoarea miscare, unde el este regele care construieste un castel fermecat, unde el este soferul camionului plin cu jucarii sau doctorul care salveaza vieti.

Cum reusim, insa, sa ne convingem copiii sa se joace singuri? In primul rand, trebuie sa le atrageti atentia cu jucariile potrivite si in momentele potrivite. Mai exact, daca cel mic este iritat, infometat sau obosit, nu va fi dispus sa se joace singur. Incercati sa ii faceti un program astfel incat timp de 30 de minute zilnic, in perioada in care este cel mai relaxat, sa se joace singur. Oferiti-i jucaria preferata si incurajati-l sa construiasca singur. Pentru inceput, trebuie sa faceti parte din jocul lui, sa-l incurajati sa faca singur un castel din cuburi. Spuneti-i: “Ia arata-mi cum stii tu sa faci un castel?” Aplaudati-l apoi dupa fiecare realizare. Retrageti-va incet, incet, si supravegheati-l de la distanta, continuand sa-l incurajati si sa-l aplaudati. Dupa cateva zile, veti reusi sa va indepartati suficient astfel incat sa va ocupati de propriile treburi.

Sfaturi!

  • Nu lasa niciodata copilul nesupravegheat in timp ce se joaca. Se poate plictisi oricand de joc si poate incerca diferite activitati care il pot rani.
  • Nu-i oferi copilului mai mult de doua tipuri de jucarii in acelasi timp. Se va plictisi repede de ele.
  • Ofera-i zilnic alte doua jucarii. Astfel, mereu va fi uimit si curios sa studieze o jucarie noua.
  • Trebuie sa te asiguri ca gama de jucarii si jocuri este variata. Alege fructe si legume de jucarie si incurajeaza-l sa “gateasca”. In alta zi, pune-l sa “construiasca” un garaj pentru masini din cuburi. Apoi sa organizeze un concert cu chitara din camera lui. La sfarsitul fiecarei reprize de joc trebuie sa-l aplauzi si sa-i spui cat esti de mandra de el .

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>