Miercuri , 13 Decembrie 2017
Noutati de ultima ora
Acasa » recomandam! » Cum interpretam desenele copilului nostru?
Cum interpretam desenele copilului nostru?

Cum interpretam desenele copilului nostru?

Copiii adora sa deseneze. Acesta este modul lor de a se exprima incepand cu o anumita varsta. Iar noi, parintii, trebuie sa profitam de aceasta activitate si sa invatam sa ne cunoastem copilul din sentimentele pe care acesta si le exprima cu ajutorul culorilor. Exista cateva reguli simple, general valabile pentru toti copilasii cu varste cuprinse intre 2-7 ani. Sa aflam impreuna ce semnifica culorile, pozitionarea in pagina, stilul si detaliile pe care copiii le fac atunci cand deseneaza.

invatamantInainte de a trece la mentionarea detaliilor, te sfatuim:

 • Cumpara-i copilului tau un set de creioane colorate foarte bogat. Acesta trebuie sa contina toate nuantele cromatice.
 • Lasa-ti copilul sa deseneze cum doreste si cand doreste. Nu-l obliga sa faca frunzele verzi si merele rosii. Lasa-l sa-si exprime imaginatia.
 • Roaga-l sa-ti explice desenul. Intreaba-l de ce a ales acele culori, de ce vede astfel obiectele desenate. Aceste observatii va va ajuta ca comunicati si sa aflati modul in care gandeste copilul dvs.

Cum deseneaza copiii?

Stadiile pe care le urmeaza un copil atunci cand deseneaza sunt direct proportionale cu inteligenta si creativitatea sa. Cu cat desenele sunt mai bogate si mai colorate, cu atat copilasul dvs. este mai creativ, mai plin de viata, mai fericit.

 • La 2 ani copilul mazgaleste.
 • La 3- 4 ani acesta incepe sa inteleaga ca desenele lui reprezinta modul in care acesta vede realitatea. Astfel, incepe “sa deseneze” un om, o floare, o masina etc.
 • La varsta de 5-6 ani, copilul incepe sa detalieze desenele sale.

Culorile folosite:

Albastrul inseamna calm. Astfel, copilul care utilizeaza aceasta culoare este un copil calm, care se adapteaza usor la diferite situatii, un copil sensibil, precaut.
Galbenul este o culoare vesela. Copilul care prefera culoarea galbena este un copil plin de viata, sociabil, fericit si dependent, in acelasi timp, de familia sa.
Verdele este cunoarea echilibrului. Asadar, micutii care deseneaza cu aceasta culoare, in mod special, sunt copii echilibrati, pasionati, care traiesc si se bucura intens de orice aspect din viata lor. De asemenea, sunt copii foarte sensibili.
Maroul este folosit de copiii cu dificultati de adaptare, dificultati de exprimare si de percepere a vietii. In general, copiii care folosesc aceasta nuanta in mod insistent au si probleme psihice.
Violetul simbolizeaza nelinistea, agitatia, anxietatea. Copiii care prefera aceasta nuanta intampina diferite probleme de adaptare de-a lungul vietii.
Negrul este o culoare puternica. Aceasta este folosita de copiii cu personalitati puternice, incapatanati, orgoliosi, revoltati.

Pozitionarea desenului

Foarte multe lucruri despre copilul dvs. le puteti afla si din modul in care acesta pozitioneaza desenul pe hartie.

 • Un desen mic, in proportie cu foaia de desen, denota sentimente de nesiguranta. Copilul in cauza nu are incredere in el si se asteapta ca cei din jur sa decida in privinta lui si a viitorului lui.
 • Un desen amplasat in mijlocul colii de hartie denota un copil vesel, care simte ca totul se invarte in jurul sau.
 • Daca copilul dvs. deseneaza doar in partea stanga a colii de hartie inseamna ca el doreste sa fie protejat, simtindu-se neiubit de cei apropiati.
 • Daca desenul este aplasat in partea dreapta a foii de hartie copilul este chilibrat, are incredere in el insusi, este sociabil si dornic de deschidere.
 • Copilasii visatori deseneaza in partea de sus a colii de hartie. Ei mereu vor aprecia arta si isi vor dori sa zboare in Univers. Chiar si doar cu gandul!
 • Daca toata coala de hartie este desenata echilibrat, copilul dvs. este extravertit, sociabil, increzator in propriile forte, curajos, dornic de cunoastere.
 • Copiii tipicari vor desena foarte atent, doar in extremitatile colii de hartie.

Alte aspecte pe care trebuie sa le stiti

 • Daca copilul dvs. deseneaza doar lucruri negative, in culori inchise, este bine sa apelati la ajutorul unui specialist.
 • Copiii, in anumite stari, pot desena lucruri diferite de personalitatea si de felul lor real de a fi. Astfel, nu este suficient un desen pentru a va da seama de modul in care simte copilul dvs.
 • Pentru a va da seama de anumite aspecte, trebuie sa adunati cel putin 10 planse colorate de cel mic.

Mult succes!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>