Joi , 18 Ianuarie 2018
Noutati de ultima ora
Acasa » recomandam! » Copilului meu nu-i plac schimbarile!
Copilului meu nu-i plac schimbarile!

Copilului meu nu-i plac schimbarile!

Majoritatea copiilor iubesc rutina si doresc ca fiecare moment al zilei sa se desfasoare dupa un anumit ritual. Trezirea se face intr-un anumit fel, la masa stau mereu pe acelasi loc, lucrurile lor trebuie asezate in acelasi loc, iar jucariile preferate raman aceleasi luni de zile, daca nu chiar ani. 

Unii copii sunt insa in mod excesiv legati de anumite obiceiuri si intreruperea sau modificarea rutinei zilnice ii poate tulbura, enerva sau intimida. Pentru ca aceasta ordine a lucrurilor si a obiceiurilor zilnice este un mijloc de a controla realitatea si de a-si stabili niste repere clare, monotonia si repetabilitatea le ofera siguranta, iar schimbarea ii nelinisteste si le provoaca anxietate.

Ce trebuie sa faci?
Daca va ingrijoreaza nevoia excesiva de a se pastra in limitele unor obiceiuri consacrate si rigiditatea cu care copilul dumneavoastra se dedica rutinei cotidiene, iata cateva sfaturi care va vor permite sa gestionati mai bine situatia.

  • Incercati sa aflati motivele pentru care cel mic doreste sa fie atat de ordonat in activitatile sale, in aranjarea lucrurilor etc. si sa descoperiti daca acest comportament are o semnificatie speciala pentru el. Unii copii nu reusesc sa explice de ce actioneaza astfel: stiu doar ca se simt bine facand anumite gesturi.
  • Atunci cand stiti ca in viata sa vor interveni unele schimbari, incercati sa va pregaiti copilul din timp si, daca este posibil, lasati-l sa decida singur ce va schimba si cum se va produce schimbarea.
  • Nu modificati lucruri esentiale in orarul sau sau in camera sa fara permisiunea lui. Incercati sa faceti schimbarile pe care le considerati necesare gradual.
  • Evitati sa influentati opinia copilului cu privire la propria sa ordine si nu dezbateti inutil nevoia sa de ordine si de a respecta o anumita rutina.
  • Aveti rabdare si asteptati ca el insusi sa fie pregatit pentru eventuale schimbari.
  • Acceptati faptul ca anumite lucruri au o semnificatie aparte pentru el, chiar daca dumneavoastra nu o intelegti.
  • Descoperiti impreuna cu el care sunt lucrurile cele mai importante din aceasta rutina si ce trebuie sa ramana neschimbat.
  • Negociati unele modificari, mai ales atunci cand dorinta sa de a-si respecta rutina va incurca programul sau afecteaza persoanele din jur.
  • Daca nevoia sa de ordine, mania sa de a fi tipicar si dorinta respectarii unui anumit program devin excesive si impiedica dezvoltarea sa normala, consultati pediatrul.

 

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>