Joi , 18 Ianuarie 2018
Noutati de ultima ora
Acasa » recomandam! » Copilul tau are cont pe Facebook? Iata ce trebuie sa faci pentru a-l proteja!
Copilul tau are cont pe Facebook? Iata ce trebuie sa faci pentru a-l proteja!

Copilul tau are cont pe Facebook? Iata ce trebuie sa faci pentru a-l proteja!

Retelele se socializare nu mai sunt un secret pentru nimeni. Tot mai mult copii isi fac conturi pe retelele de socializare, inclusiv pe Facebook, cu sau fara stirea parintilor. Cat de utile sunt aceste retele de socializare pentru copii? Cat de periculoase sunt ele si ce masuri trebuie sa ia parintii? Aflam in randurile urmatoare.

copiiCand trebuie sa-si faca un copil cont pe Facebook
Indiferent ca ne convine sau nu, trebuie sa recunoastem ca traim in era tehnologiei si ca avem nevoie de partea virtuala la fel de mult ca de cea reala. Avem nevoie de informatii, traim in secolul vitezei asa ca, sa folosim cu cap internetul si ceea ce ne ofera el.
Pentru a-ti face un cont pe un site de socializare gen Facebook nu ai nevoie de mare lucru. Teoretic, bariera e varsta este de minim 13 ani dar copiii evita acest aspect si isi fac conturi fara stirea parintilor, de la varste de 9-10 ani. Asa ca, cel mai bine este ca tu sa fii prietenul copilului tau si sa discutati deschis despre acest subiect. Este mult mai bine sa stii ca cel mic are cont pe Facebook, sa-i stii prietenii si domeniile de interes, decat sa nu faci parte din aceasta lume si sa nu-l poti proteja.

Cum abordezi subiectul
Copilul tau nu are inca 13 ani dar doreste cont pe Facebook. Toti colegii de clasa au cont, fac schimb de idei, de video-uri, de informatii. Au chiar un grup al clasei din care face parte si doamna invatatoare.
Daca nu il poti convinge sa renunte la idee, cel mai bine este sa va faceti impreuna un cont. Explica-i ca internetul ascunde si multe lucruri neplacute si trebuie sa inteleaga ca are nevoie de supraveghere, cel putin pana atunci cand va stii sa separe singur aspectele bune si aspectele mai putin bune. Asa ca, un cont comun, pe care sa-l faceti impreuna, pe care sa-l accesati doar impreuna, este cea mai buna solutie.

Ce trebuie sa stie copilul
Orice copil care isi face un cont pe Facebook se va grabi sa posteze cat mai multe imagini cu el, sa ofere cat mai multe informatii din dorinta de a avea prieteni multi, de a fi placut de cei din jur. Explica-i copilului ca nu tebuie sa ofere niciodata informatii despre identitatea sa pe o retea de socializare. Numarul de telefon, adresa de acasa, programul lui zilnic sau cel al parintilor, detaliile legate de viata de familie nu trebuie sa circule in mediul virtual. Si pozele trebuie selectate cu grija!
Pe langa acest gen de detalii, este important ca cel mic sa aibe prieteni doar de aceeasi varsta cu el, sau prieteni cunoscuti. Necunoscutii, personele necunoscute care il abordeaza nu trebuie sa faca parte din lista lui de prieteni si nici nu trebuie sa discute cu ei.

Sfaturi
In cazul in care copilul dvs. are deja cont pe Facebook, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

  • Copilul nu trebuie lasat singur la calculator. Astfel, cel mai bine este sa pozitionati calculatorul in camera de zi unde mereu se afla cineva acolo. In acest mod veti putea urmari activitatea on-line a copilului.
  • Copilul nu are voie sa stea la calculator pana tarziu, decat daca are proiecte pentru scoala de realizat.
  • Ca parinte, trebuie sa stii parola copilului tau pentru a putea sa-i accesezi contul si pentru a-l verifica atunci cand acesta nu este prezent.
  • Spune-i copilului ca trebuie sa te anunte de fiecare data cand apare un personaj suspect on-line, atunci cand cineva doreste sa intre in vorba cu el.
  • Paroleaza calculatorul. Astfel, vei evita ca cel mic sa navigheze on-line, pe Facebook, atunci cand este singur acasa si este nesupravegheat.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>