Sambata , 20 Ianuarie 2018
Noutati de ultima ora
Acasa » Noutati » “Copiii fara etichete”
“Copiii fara etichete”

“Copiii fara etichete”

“Copiii fara etichete” – o campanie pentru constientizarea si schimbarea sociala pentru a combate violenta impotriva copiilor

Salvati Copiii România deruleaza în acest an, în perioada martie-octombrie 2013, o campanie sociala pentru a combate violenta împotriva copiilor: “Copiii fara etichete”. Campania urmareste constientizarea violentei împotriva copiilor din societatea româneasca, generarea unei schimbari de atitudine fata de aceasta violenta, precum si generarea unei schimbari de paradigma în educatia copiilor, prin: înlocuirea practicilor violente cu metode educationale pozitive, respectarea copilului în locul umilirii lui, renuntarea la indiferenta si acceptare fata de violenta împotriva copiilor.

Mesajul cheie pe care îl transmitem prin aceasta campanie este:
Îi ajutam pe copiii nostri sa devina Oameni Mari, daca îi crestem fara etichetele educationale traditionale: bataie, umilinta, jigniri, stigma pe criterii sociale sau etnice

Abordarea strategica a acestei campanii a pornit de la doua premise sustinute prin studii de specialitate:
1. Evaluarile psihologilor si ale specialistilor referitoare la impactul suferintelor si al violentei fizice, verbale si emotionale asupra copiilor si asupra viitorilor adulti.
2. Practicile educationale traditionale din societatea româneasca, atât din familie, cât si din scoala, care folosesc înca violenta sub diverse forme, plecând de la stereotipul negativ potrivit caruia “copiii sunt rai si pot fi educati doar cu forta”.
Campania sintetizeaza toate formele de violenta împotriva copilului într-un singur concept: “eticheta”, din doua motive:
a. Stereotipurile care îi fac pe adulti sa-i vada pe copii ca fiind rai sunt de fapt aplicate acestora, fara sa aiba o legatura cu structura lor psiho-emotionala. Copiii au nevoi emotionale pe care nu stiu sa le exprime, au comportamente adecvate vârstei si etapelor de dezvoltare care pot sa nu corespunda asteptarilor adultilor, au un mod de a se exprima, care poate sa nu fie întotdeauna pe întelesul adultilor. Unii adulti pot eticheta în mod negativ aceste comportamente si stari, iar de aici sa apara diverse forme de violenta.

b. Violenta educationala – bataie, jigniri, abuz emotional – lasa urme asupra copiilor si îi marcheaza pe viitorii adulti, putând activa comportamente si stari psiho-emotionale de-a lungul întregii vieti, asemenea unei etichete care încorseteaza si încadreaza, printr-o generalizare limitativa. Cu alte cuvinte, bataia, umilinta, jignirile programeaza la esec, iar efortul depus de un copil sau de un adult ca sa scape din aceasta programare a suferintei este urias.

Campania invita adultii sa lase la o parte stereotipurile din societate si sa se raporteze la ceea ce sunt copiii prin natura lor: copiii sunt buni; ei trebuie doar ajutati sa se dezvolte prin educatie pozitiva, pentru a creste echilibrati si pentru a deveni “Oameni Mari”. De asemenea, campania vizeaza toate formele de stereotipuri si de stigmatizare a copiilor, inclusiv pe cele etnice.

Slogane
Campania va promova urmatoarele slogane, în functie de etapa de comunicare: “Etichetele din copilarie prind viasa în adulti. Dezlipeste eticheta! Copiii crescuti fara etichete se fac Oameni Mari”.

Ce urmarim?
1. Sa constientizam etichetele despre copii si comportamentele violente pe care le genereaza!

  • prezentare publica a unui studiu privind abuzul la adresa copiilor
  • mobilizarea bloggerilor pentru combaterea violentei împotriva copiilor
  • campanie de constientizare referitoare la efectele etichetelor din copilarie asupra viitorilor adulti, derulata in mediul online si outdoor
  • concert 1 iunie in colaborare cu ARCUB (Parcul Cismigiu) pentru promovarea parentingului pozitiv si a unei educatii fara etichete
  • Program de gradinite estivale pentru copiii romi, pentru a încuraja scolarizarea acestora si integrarea lor sociala.

2. Sa dam solutii pozitive pentru educarea copiilor!

  • Salvati Copiii va pune la dispozitie o platforma de parenting pozitiv – site dedicat parintilor, cont FB dedicat, manual de parenting – dezvoltata pe baza expertizei acumulate în acest domeniu în practica derulata prin centrele sale de specialitate.
  • Vor fi organizate conferinte de parenting cu expertii SCR
  • Va fi difuzata o campanie de clipuri video cu lideri de opinie

3. Sa schimbam politicile publice în interesul copiilor!

  • Sprijinim adoptarea de catre Ministerul Educatiei a Strategiei privind educatia parentala
  • Sprijinim adoptarea de catre Ministerul Sanatatii a Strategiei privind sanatatea mentala a copilului

MOBILIZAREA BLOGGERILOR

Cristian China-Birta, blogger la chinezu.eu, va fi Ambasadorul Campaniei “Copiii fara etichete”. El a asumat, împreuna cu Blogal Initiative, mobilizarea bloggerilor pentru ca acestia sa combata pe blogurile lor violenta împotriva copiilor.

Mobilizarea blogosferei va avea loc între 19 martie, odata cu începerea campaniei, si 18 aprilie 2013 si va contribui la efortul de constientizare a violentei împotriva copiilor. Fiecare blogger va putea scrie în stilul lui, folosind propriile lui exemple si povesti. Bloggerii participanti vor fi inclusi într-un e-book care va fi realizat în cadrul campaniei, împreuna cu cel putin un articol. Echipa SCR pune la dispozitia bloggerilor interesati de proiect un banner care sa marcheze intrarea lor în Campanie, pentru aceasta cauza.
Bloggerii participanti vor primi o diploma simbolica pentru recunoasterea efortului si a implicarii lor, alaturi de Salvati Copiii.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>