Joi , 18 Ianuarie 2018
Noutati de ultima ora
Acasa » Educatie » Cat de importante si utile sunt retelele de socializare pentru un copil?
Cat de importante si utile sunt retelele de socializare pentru un copil?

Cat de importante si utile sunt retelele de socializare pentru un copil?

Dupa o anumita varsta, copiii devin din ce in ce mai interesati si preocupati de retelele de socializare. Odata cu acest interes apar si problemele, dependenta, nesiguranta, lipsa de interes pentru scoala etc. O mare parte dintre parinti nici nu observa aceste lucruri sau le observa dar le ignora. O alta parte se intereseaza si verifica activitatea copilului pe internet, pe retelele de socializare. Cat de utile si de periculoase sunt acestea pentru un copil?

In primul rand trebuie sa fim constienti de faptul ca este normal ca un copil sa se simta atras de tot ceea ce inseamna tehnologie si mediu on-line. In ziua de astazi, copiii au parte de mult mai multe distractii on-line, despre care colegii lor vorbesc la scoala, parintii lor le practica si, deseori, profesorii le incurajeaza.
Daca, inainte, cei mici erau trimisi la biblioteca pentru a se documenta pentru un referat, astazi, bibliografia lor consta in cateva site-uri de pe net. Insa, diferenta pe care copiii nu o vad, este aceea ca internetul trebuie sa fie doar o sursa de inspiratie si nu una de plagiat.
Aici intervine rolul parintilor care, in permanenta trebuie sa verifice temele si sa incurajeze copilul sa se documenteze, sa-si faca notite si apoi sa redacteze materialul. Majoritatea parintilor nu fac aceste lucruri, ba chiar ei scot la imprimanta materiale copiilor. Acesta este si motivul pentru care majoritatea scolarilor devin analfabeti. Fara net nu sunt capabili sa faca nici macar un rezumat – aceste lucruri sunt dovedite de numarul mic de absolventi ai examenului de maturitate.

Cand trebuie sa ne ingrijoram?

Orice parinte trebuie sa fie constient de faptul ca statul pe net al copilului nu este sanatos nici psihic si nici fizic. Una este ca cel mic sa se documenteze pentru scoala cateva ore pe zi, si sa aibe o viata sociala reala, si alta este ca acesta sa stea tot timpul liber pe internet. Primele semne ingrijoratoare apar atunci cand:

 • copilul tau ajunge acasa de la scoala si se aseaza la calculator inainte sa manance sau sa se schimbe
 • copilul tau sta pana noaptea tarziu pe internet
 • copilul tau are rezultate foarte slabe la scoala
 • copilul tau nu are prieteni reali cu care sa iasa la plimbare
 • nu comunica si este inchis in sine
 • se enerveaza atunci cand nu merge calculatorul si internetul
 • a slabit foarte mult si are cearcane.
 • inchide calculatorul atunci cand tu intri in camera lui.

Ce trebuie sa facem!

In primul rand trebuie sa observi aceste lucruri. Daca cel putin una dintre caracteristicile de mai sus iti descriu copilul, trebuie sa iei masuri.

 • Vorbeste cu copilul tau si gaseste-i un hobby real. Poate cursuri de pictura, muzica, un sport. Activitatile acestea il vor scoate din lumea virtuala.
 • Nu-l lasa sa tina calculatorul in camera sa. Calculatorul trebuie sa stea in sufragerie sau in birou, acolo unde stati si voi in marea majoritate a timpului. Asa il poti supraveghea fara probleme.
 • Instaleaza un program prin care sa poti vedea exact ce face si pe ce site-uri sta copilul tau.
 • Implementeaza un program pentru toata familie. De ex.: joi seara poate fi seara de carti, in cursul saptamanii cina trebuie pregatita de toata familia, vineri seara poate fi momentul pentru film sau teatru. Important este ca toti sa respectati aceste activitati care va tin departe de mediul on-line.

Daca masurile de mai sus nu dau roade, trebuie sa apelati la ajutorul unui specialist! Insa, inainte de toate, nu uita: copilul tau face ceea ce faci tu!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>