Sambata , 20 Ianuarie 2018
Noutati de ultima ora
Acasa » Editorial » Cat de importanta este educatia sexuala pentru un copil?

Cat de importanta este educatia sexuala pentru un copil?

Adina Maria Lazar - Redactor-sef PHILBOX

Adina Maria Lazar – Redactor-sef PHILBOX

Educatia sexuala a fost, si inca mai este, un tabu in Romania. In ciuda societatii in care traim (societate in care non-valorile sunt mult mai promovate decat valorile), societate in care sexul si pornografia sunt la ele acasa, in Romania educatia sexuala nu exista. Profesorii considera ca ea le revine parintilor iar parintii considera ca aceasta ar trebui sa se faca in scoli. In timp ce noi inca mai continuam sa dezbatem aceasta problema, tot mai multe minore (13-14 ani) dau nastere unor copii fara viitor. Cine este de vina in toata aceasta situatie si cat de importanta este educatia sexuala pentru un copil? Incercam sa raspundem in randurile de mai jos.

Maternitatile din Romania, si orice doritor se poate convinge oricand, sunt pline de copile de 12-13-14 ani in travaliu. Ele dau nastere unor copii fara viitor. Si spun „fara viitor” deoarece aceste mame nu le vor putea asigura si nu le vor putea oferi nimic viitorilor lor copii. Si totusi, parintii arunca vina pe educatia din scoli si profesorii pe educatia din familie. Si Statul roman, evident ca nu face nimic. O parte din munca le revine asistentelor si medicilor ginecologi din maternitati care incearca, in putinul timp pe care il au, sa le ofere acestor mame-copil strictul necesar de informatii.

Ma intreb: de ce complicam oare atat de mult aceasta problema legata de educatia sexuala? De ce ne este greu, ca mame, sa vorbim cu copiii nostri despre sex? Oare nu ar trebui sa le oferim copiilor nostri un set de informatii clare despre educatia sexuala? Asa cum le oferim informatii despre igiena si despre alimentatia sanatoasa, de ce n-am face acelasi lucru si cu sexul si nasterea? Cand o sa incepem sa contientizam faptul ca sexul este ceva normal si ca, cu sau fara voia noastra, copiii nostri se vor intalni cu el? Nu-i oare mai bine ca, in momentul in cauza, copiii nostri sa cunoasca anumite notiuni despre educatia sexuala?

De ce sa pasam aceasta responsabilitate profesorilor? Pana la urma este vorba de viata copiilor nostri. Dintr-o greseala, o tanara aflata la pubertate poate sa dea nastere unui copil. Si ea este ultima vinovata. Nu i s-a vorbit niciodata despre sex si oricarui tanar ii este foarte usor sa o „seduca” si apoi sa o paraseasca cu „burta la gura”. Si in tot acest timp noi, parintii, consideram ca „e rusine sa vorbim despre sex”. Nu este rusine sa vorbim despre sex! In existenta oricarei familii este nevoie de un moment in care mama sau tatal sa ii vorbeasaca copilului cu sinceritate, cu ajutorul unui manual de anatomie, despre ceea ce inseamna sex si despre implicatiile lui. Un tanar aflat la varsta pubertatii incepe sa-si cunoasca corpul, sufera transformari fizice si psihice nu foarte usoare si comode. Are nevoie de sinceritatea si de rabdarea parintilor lui si nu de sfaturile prietenilor sau de informatiile gasite pe internet.

Fiti, asadar, alaturi de copiii dvs. Nu-i abandonati din cauza unor idei preconcepute si din cauza rusinii. Intre parinti si copii portile sinceritatii trebuie sa fie deschise.

Sexul este real. Copiii nu vin cu barza!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>