Joi , 18 Ianuarie 2018
Noutati de ultima ora
Acasa » Noutati » Beneficiile muzicii în dezvoltarea copiilor
Beneficiile muzicii în dezvoltarea copiilor

Beneficiile muzicii în dezvoltarea copiilor

Ieri, 12 noiembrie 2013, Scoala de Arta “Ariodante” în parteneriat cu Biblioteca Metropolitana Bucuresti a organizat evenimentul Tu îti ajuti copilul sa descopere lumea prin sunete? – dedicat dezvoltarii armonioase a copiilor prin intermediul artei. Speakerii evenimentului – Iuliana Sgîrcitu, Dana Toma, Ana Nicolescu si Irina-Gabriela Besciu – au discutat împreuna cu invitatii despre impactul artei asupra copiilor si le-au dat sfaturi despre cum îsi pot dezvolta copiii urechea muzicala.

Iuliana Sgîrcitu, gazda evenimentului, profesor de pian si manager general al scolii de Arta “ArioDante” a explicat care sunt beneficiile studierii muzicii de catre copii, cel mai cunoscut fiind dezvoltarea urechii muzicale. Majoritatea iubitorilor de muzica spun ca nu au ureche muzicala, lucru ce este total eronat: o persoana care declara ca nu are ureche muzicala înseamna ca nu aude acelasi lucru pe noi ceilalti îl auzim. “Problema ar trebui privita dintr-un alt punct de vedere, am putea spune ca nu toti ne nastem cu darul de intona corect ceea ce urechea noastra interna aude, dar acest lucru poate fi educat daca exista scheletul pe care muzica se sprijina – si anume – ritmul!” declara gazda evenimentului.
Muzica ajuta la o mai buna coordonare a miscarilor membrelor, concomitent cu vazul si controlul auditiv. Un alt efect de mare importanta este dezvoltara unei concentrari pe termen lung si fara întreruperi.
Pentru cei mici, muzica este unul dintre domeniile care implementeaza notiuni matematice elementare precum adunarea, scaderea, înmultirea si împartirea. Apoi, de la un anumit nivel se introduc elemente simple de fizica si acustica. Tot muzica stimuleaza autocunoasterea, autocontrolul sau stapânirea de sine si se numara printre putinele domenii care dezvolta în mod echilibrat ambele emisfere ale creierul.

In calitate de coordonator si speaker al evenimentului Tu cum îti ajuti copilul sa descopere lumea prin sunete? organizat de Scoala de Arta ArioDante, pot spune ca a fost un real succes. Am discutat alaturi de invitatele ArioDante: Ana Nicolescu de la Mamica Urbana si Dana Toma – initiatoarea programului Learn with music aspecte importante despre cum influenteaza muzica dezvoltarea copiilor. Alaturi de noi a fost, de asemenea, si Irina Gabriela Besciu care ne-a prezentat un abecedar si dictionar etimologic care ar trebui sa fie de nelipsit din biblioteca oricarui român.

Publicul a fost foarte receptiv, iar mamicilor prezente la eveniment si interesate de aspectele muzicale care ajuta la dezvoltarea celor mici, au fost foarte atente la momentele muzicale sustinute de bursierele Scolii noastre ArioDante: Maria Zahiu – pian si Ana Acunune – soprana. Momentele de corepetie si pregatire muzicala ale Anei Acunune au fost pregatite de Anta Agavriloae, pianist si corepetitor al Scolii de Arta ArioDante si al Royal Art Muzzyk.
Am fost uimita atât de numarul mare de întrebari adresate de catre parintii celor mici, cât si de implicarea adultilor interesati de studiul muzicii.

In cadrul evenimentului organizat de ArioDante, am încercat sa experimentam lucruri noi, am discutat despre dezvoltatrea creativitatii si a sensibilitatii plecand de la aspecte generale precum: dezvoltarea urechii muzicale si a simtului ritmic , am dezvoltat cum muzica ajuta la stimularea autocunoasterii si autocontrolului emotional. Practic, am încercat sa cuprindem cât mai multe beneficii pe care muzica le are din momentul în care intram în contact cu ea.
Cu aceasta ocazie tin sa le multumesc atât sponsorilor, cât si partenerilor nostri media TVR si Radio România Cultural, dar nu în ultimul rând Bibliotecii Metropolitane Bucuresti care ne-a gazduit” a declarant managerul Scolii de Arta “ArioDante”.

Dana Toma a prezentat din experienta ei cu copiii si din studiile aprofundate, care sunt beneficiile pentru copii daca asculta, de la câteva luni, o limba straina si mai ales, muzica. Ea le-a sfatuit pe invitate sa îsi expuna copiii la muzica cel putin cinci minte pe zi si a prezentat un studiu din care a reiesit ca cei care practica muzica de la o vârsta fragda au mai multe conexiuni între cele doua emisfere cerebrale decât cei care nu studiaza muzica.

Ana Nicolescu sau Mamica Urbana a descris ce efecte are muzica asupra Mariucai, care merge la Learn with Music de la vârsta de 6 luni. “Acum, dupa 2 ani, mi se pare ca ea e muzicala, tine ritmul pe diferite melodii (nu doar cele de la ora de muzica), are atentie distributiva, raspunde cu gesturi la cerinte gen: turn off the light, come here, let’s go, press your nose, turn around, kiss me, hug me etc, pentru ca orele de muzica si melodiile sunt în limba engleza. Prefera instrumentele muzicale adevarate: xilofon, chitara, pian si nu jucariile care imita aceste instrumente. Este atenta când aude la televizor sau la radio muzica simfonica, iar pianul o linsteste. Îsi manifesta preferinta pentru anumite stiluri muzicale, în special pentru muzica etnica, muzica cu un ritm apasat, sacadat, acompaniat de tamburina sau clopotei. Cam acestea sunt lucrurile frumoase si muzicale, de care sunt tare mândra si de care este raspunzatoare Daisy cu al sau concept Learn with Music.” a declarat Ana Nicolescu.

Irina-Gabriela Besciu a prezentat în cadrul evenimentului o carte care ar trebui sa fie nelipsita din casa oricarui roman – un “Abecedar cu Dictionar Etimologic”, o incursiune în tainele limbii române pentru copiii între 6 si 12 ani. Materialul este si pentru parintii sau cadrele didactice care doresc sa îi sprijine pe cei mici sa înteleaga mai bine propria identitate nationala. “Prin intermediul acestei publicatii copiii descopera: placerea de a desena impreuna cu personajul Paunas, cel care îi însoteste în aceasta incursiune in tainele limbii române; ghicitori la care trebuie sa gaseasca raspunsul; originea cuvintelor limbii române, cuvinte care reflecta aspecte din mediul natural, din viata sociala si lucrativa a poporului nostru. Materialul contine fotografii din lumea satului romanesc, din Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, din Dumbrava Sibiului.” declara Irina-Gabriela Besciu, Managing Partner Bonsi Travel.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>