Duminica , 17 Decembrie 2017
Noutati de ultima ora
Acasa » recomandam! » 5 expresii INTERZISE parintilor!
5 expresii INTERZISE parintilor!

5 expresii INTERZISE parintilor!

De foarte multe ori parintii gresesc in fata copilului. Prin vorbe, gesturi, fara sa isi dea seama cat de mult ii afecteaza pe cei mici. O vorba aruncata la nervi ii transmite copilului o stare de nesiguranta si un sentiment de abandon. Haideti sa invatam impreuna care sunt expresiile, gesturile, pe care un parinte nu trebuie sa le faca, sa le spuna copilului sau.

1. Lasa-ma in pace!
De cate ori n-am auzit parinti nervosi, prinsi in diverse activitati, care spun copiilor pe un ton rece „lasa-ma in pace”. Acest “lasa-ma in pace” este perceput de cel mic ca si cum nu ar mai fi dorit de parintii sai. Copilul nu intelege ca mama si tata sunt doar nervosi si prinsi in alte activitati. Ei inteleg ca nu mai sunt doriti si se agata cu disperare de parinti, plangand.
Lucrurile ar fi mult mai simple si mai clare pentru copil daca i-ai spune “Mami are putina treaba acum. Te rog sa ma lasi cateva minute sa termin si apoi ne jucam impreuna“.

2. Cand o sa termini si tu sa faci prostii?
Copiii fac prosti. E dreptul lor! Inainte insa de a-ti certa copilul, gandeste-te ca “prostia” nu a fost facuta cu rea intentie, constient. Micutul tau nu a vrut decat sa-si satisfaca curiozitatea, sa-si construiasca un vis sau sa se convinga ca poate face ceva. Nu-i taia elanul doar pentru ca lucrurile nu au iesit asa cum isi imagina el sau cum ai fi vrut tu. Nu-i rani sentimentele si nu-i da de inteles ca face numai prostii. Explica-i de ce nu este bine sa faca acel lucru, fara sa-l certi si sa tipi la el.

3. Uite cat de bine invata fratele tau!
Comparatiile nu-si au locul intre copii. Fiecare copil are personalitatea si atuurile sale. Daca unul este mai linistit si mai studios, celalalt poate fi mai creativ si mai energic. Nu trebuie decat sa-i descoperi tu, ca parinte, punctele forte si sa-l ajuti sa si le dezvolte.
Comparatiile intre frati sau colegi de clasa il vor face pe cel mic sa-si piarda increderea in sine si sa rivalizele, ajungand pana la ura in anumite situatii. Aceasta comparatie sta la baza relatiilor mai putin bune intre frati si intre membri unei familii.

4. Nu te mai iubesc!
Foarte multi parinti le spun copiilor, atunci cand acestia gresesc, “nu te mai iubesc“! Ce a facut atat de grav copilul de nu mai merita dragostea parintilor sai. O sa-mi spui ca este doar o gluma, o expresie pentru a-l educa, a-l pedepsi. Ei bine, copilul tau nu stie aceste lucruri. El intelege exact ceea ce i-ai spus: ca nu mai este iubit de mami si de tati. Pentru un copil este dramatic ca cele mai dragi fiinte din viata lui sa nu-l mai iubeasca. Se va revolta in continuare, facand si mai multe “prostii” doar pentru a-ti atrage atentia. Educatia unui copil nu are legatura cu expresia “nu te mai iubesc”.

5. O sa cazi si o sa te lovesti pentru ca nu poti sa faci …
De unde stii ca nu poate face acel lucru? Doar pentru ca iti este tie teama? Dezvoltarea oricarui copil are la baza o multime de cazaturi, lovituri si semne. Asta nu inseamna ca trebuie sa-i descurajam. Daca tie iti este frica de inaltime nu trebuie sa-i transmiti si copilului tau frica atunci cand vrea sa urce singur treptele casei. Daca tie iti este frica de apa asta nu inseamna ca micutul tau nu va invata niciodata sa inoate.
Expresia “nu poti sa faci” este interzisa parintilor.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>